Kerámia készítés

a) Színes kerámia: gyártási folyamata: az agyagot megőrölve, víz hozzáadásával megpuhítják, hagyják formálódni. Ezután a fazekas a korongon elkészíti a natúr kerámia tárgyat. Száradás után beborítják fehér földdel s ezt szintén száradni hagyják. Száradás után mintával látják el és hagyják tovább száradni. Ezután következik az égetés, ezt nevezik fehérítésnek, ami 800 fokon történik. A fehérítés után porcelán mázzal borítják be s újból kiégetik és zománcá alakul a máz, s ezáltal lesz vízálló a kerámia. A második égetés 1200 fokon történik.

b) Fekete kerámia: ennél a kerámiánál a különbség hogy a natúr kerámia fazekalása után a mintát nem ecsettel viszik fel, hanem karcolással, mindez után száradni hagyják, ami után kiégetik. Égetésnél szurkot helyeznek a tűzhelybe, ez adja a fekete színt a kerámiának. Ez az égetés 500 fokon történik és emiatt nagyon törékeny! Égetés után viasszal vonják be, ez adja a fénylő színét, s ez teszi enyhén vízállóvá.

c) Barna kerámia: a fekete kerámiával ellentétben itt nem tesznek a kemencébe szurkot, kiégés után diófa páccal kenik le, s ez miután megszárad lakréteget kap. Ez a kerámiafajta nem vízálló!

Mindegyik fajta kerámiához más-más típusú katlan szükséges, mivel az egyik fajtánál a füsttel kell, míg a másik típusoknál nem szabad érintkezzen!